Τι σημαίνει body positive, τελικά;

Είναι μια φράση που είναι στη μόδα, ή μήπως μια συνειδητοποίηση που πρέπει να κάνουμε, αργά ή γρήγορα; Με αφορμή το παγκόσμιο κύμα ευαισθητοποίησης γύρω από αυτό το θέμα, ψυχολόγοι αλλά και ακτιβιστές, έχουν καταλήξει στο εξής:

Body Positive θα πει αγαπώ και σέβομαι το σώμα μου, αλλά και των άλλων.

Και μια παραδοχή ότι «οι τέλειες αναλογίες» δεν υπάρχουν, γιατί κανείς δεν είναι αρμόδιος να ορίσει πώς μετριέται η τελειότητα. «Μπράβο σου που δήλωσες συμμετοχή! Υποστηρίζουμε πολύ τα κορίτσια που νιώθουν άνετα με το σώμα τους»! Το ακούμε συχνά τελευταία, όμως, και είναι μια έκφραση στη λογική του body positive, σωστά; Όχι δεν είναι. Όπως δεν είναι και η κριτική σε κορίτσια που είναι πολύ αδύνατα, πολύ γυμνασμένα, λιγότερο γυμνασμένα και ούτω καθεξής. Οποιαδήποτε έκφραση συμπεριλαμβάνει το σώμα και τις αναλογίες ως παράμετρο αξιολόγησης, όσο κι αν μοιάζει θετική, δεν είναι. Και, το θέμα με τη θετική αντιμετώπιση απέναντι στα σώματα, αφορά με τον ίδιο τρόπο όλους, δε μετριέται με ζυγαριά, ούτε με το μέτρο.

Body positive, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι κατανοώ ότι δεν μπορώ εγώ να κρίνω πώς νιώθουν οι άλλοι με το σώμα τους. Και, δεν έχω το παραμικρό δικαίωμα να σχολιάσω ή να επικρίνω οποιονδήποτε διαφέρει από τα δικά μου κριτήρια. Μερικές φορές, πίσω από τις πιο ευγενικές φράσεις, κρύβονται οι πιο στερεοτυπικές αντιλήψεις για οτιδήποτε διαφορετικό. Για παράδειγμα, η Winnie Harlow δεν έκανε καριέρα στο modelling, εξαιτίας της δερματικής πάθησης. Έκανε καριέρα ανεξάρτητα από αυτή.

Βέβαια, ο χώρος της μόδας μοιάζει να έχει πέσει στη δική του παγίδα, του στερεότυπου: ότι δηλαδή, πρέπει να είναι σκληρός και αμείλικτος, ότι πρέπει να συγκρίνει σώματα και αναλογίες, ότι πρέπει να απομακρύνει οτιδήποτε δε χωράει στα δείγματα των σχεδιαστών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ashley Graham, για παράδειγμα, είχε την επιμονή και τον επαγγελματισμό για να διακριθεί, ενόσω κυριολεκτικά χιλιάδες άλλες περιπτώσεις, με πιο “αποδεκτές” αναλογίες έμειναν στα παρασκήνια.

Άρα, όλες εμείς που υποστηρίζουμε το κίνημα του body positive καταλαβαίνουμε ότι το μόνο που μετράει είναι να νιώθουμε εμείς και οι άλλοι καλά με τις επιλογές μας. Και ότι η αποφασιστικότητα, ο δυναμισμός, η αισιοδοξία και η επιτυχία δε μετριούνται με μεζούρες.

Τώρα που ξέρεις ότι κάνεις καλά που αγαπάς το σώμα σου, μπορείς να πας για shopping! shop.matfashion.com

 

Tags: , , , ,

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.