A linen love by mat. fashion

Είναι γεγονός ότι και φέτος τα λινά υφάσματα θα ντύσουν το καλοκαίρι μας, αφού είναι συνυφασμένα με την άνεση, τη δροσιά και το χαλαρό κλίμα που επιβάλλει ο όλο και υψηλότερος υδράργυρος.

Όσο όμως κι αν αγαπάμε τα αέρινα λινά ρούχα, άλλο τόσο προβληματιζόμαστε, καθώς θεωρούνται από τα πλέον “απαιτητικά” ως προς το καθάρισμα και το σιδέρωμά τους. Ωστόσο, επειδή ως γνήσιες mat. fashionistas αγαπάμε τα λινά, ξέρουμε πώς να τα φροντίσουμε, ώστε να τα απολαμβάνουμε στο έπακρο όχι μόνο για όλο το καλοκαίρι, αλλά και για τα επόμενα που θα έρθουν!

Διάλεξε, λοιπόν, τα αγαπημένα σου λινά από το shop.matfashion.com , διάβασε παρακάτω τα πιο χρήσιμα tips από το glow.gr για τη σωστή φροντίδα τους και ετοιμάσου για το πιο ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

ΠΛΥΣΙΜΟ:

Το λινό είναι ένα ανθεκτικό υλικό που μπορεί να πλυθεί κανονικά στο πλυντήριο, αν και μπορείτε επίσης να το πλύνετε στο χέρι, εάν το χρώμα του είναι έντονο, σας φαίνεται το ρούχο πιο ευαίσθητο κλπ. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Όπως και το βαμβάκι, έτσι και το ύφασμα αυτό έχει την τάση να μαζεύει με το πλύσιμο και γι’ αυτό τον λόγο, πρέπει να αποφύγετε το ζεστό νερό. Προτιμήστε το χλιαρό ή κρύο. Εάν τα ρούχα σας έχουν έντονη ή σκούρα απόχρωση, τότε πλύντε τα με κρύο για να αποφύγετε το ξεθώριασμα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ήπια απορρυπαντικά, όπως προϊόντα σχεδιασμένα για βρεφικά ρούχα, καθαριστικά χωρίς άρωμα ή ακόμα καλύτερα, ειδικά απορρυπαντικά για ευαίσθητα ρούχα. Αποφύγετε τη χρήση μαλακτικού και μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη ποτέ, ακόμα κι αν είναι λευκά! Εάν χρειάζεται να πλύνετε λευκά ή ανοιχτόχρωμα ρούχα που έχουν ελαφρώς κιτρινίσει, χρησιμοποιήστε μια οξυγονωμένη χλωρίνη.

Τα υπερβολικά πλυσίματα μπορεί να καταστρέψουν τα λινά ρούχα, λόγω της δομής των ινών του υφάσματος. Χρησιμοποιήστε τις λίγες στροφές στο στύψιμο και πλύντε τα μαζί με παρόμοια ελαφριά ή ευαίσθητα υφάσματα, όπως τα λεπτά βαμβακερά και εσώρουχα. Αποφύγετε την ανάμειξη τους με πιο βαριά ρούχα, όπως τα τζιν, τα φούτερ και οι πετσέτες. Εάν προτιμάτε το πλύσιμο στο χέρι, μην τρίβετε πολύ το ύφασμα, διότι θα στρίψετε τις ίνες του και θα αρχίσει να φθείρεται.

ΣΤΕΓΝΩΜΑ:

Μία από τις καλύτερες ιδιότητες του λινού, εκτός από την υπέροχη εμφάνισή του, είναι ότι στεγνώνει πάρα πολύ γρήγορα -αυτό  κάνει τα λινά ρούχα μία εξαιρετική επιλογή για τα ταξίδια και για τις μέρες με πολύ ζέστη. Δεδομένου του πόσο γρήγορα στεγνώνει και της τάσης του να συρρικνώνεται, όταν εκτίθεται σε θερμότητα, το στέγνωμα με φυσικό τρόπο σε ευάερο μέρος είναι το πιο κατάλληλο. Πράγμα εύκολο, καθώς τα λινά ρούχα τα φοράμε κυρίως τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου. Εάν επιλέξετε να τα στεγνώσετε με ειδικό μηχάνημα, χρησιμοποιήστε μια χαμηλή ή χωρίς θερμότητα ρύθμιση.

Όταν τα στεγνώνετε φυσικά, τοποθετήστε τα ρούχα επίπεδα πάνω σε μία πετσέτα ή χρησιμοποιείστε την κλασική απλώστρα, αφού πρώτα τους δώσετε σχήμα. Σε καμία περίπτωση μην τα αφήσετε να στεγνώσουν πάνω σε κρεμάστρες, διότι θα κάνουν σημάδια και βαθουλώματα.  

ΣΙΔΕΡΩΜΑ:

Για καλύτερα αποτελέσματα, σιδερώστε τα ρούχα πριν στεγνώσουν -πρέπει να είναι ακόμα λίγο υγρά. Αν πρόλαβαν να στεγνώσουν, τότε ψεκάστε τα με λίγο νερό. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στη μεσαία έως υψηλή θερμοκρασία βαθμίδα και πιέστε μόνο, όταν υπάρχουν έντονα τσαλακώματα που δε φεύγουν με το πρώτο πέρασμα. Ξεκινήστε το σιδέρωμα από την εσωτερική πλευρά των ρούχων και να θυμάστε, ότι δε χρειάζεται να σιδερώσετε μέχρι το ύφασμα να στεγνώσει τελείως, καθώς πολύ γρήγορα θα στεγνώσει από μόνο του. Τα φωτεινά και σκούρα ρούχα θα πρέπει να σιδερώνονται από την πίσω πλευρά, για να αποφεύγονται οι γυαλάδες και το ξεθώριασμα. Καλό θα ήταν να έχετε και μία αντικολλητική πλάκα για το σίδερό σας, που προστατεύει από τα σημάδια καψίματος.

Αν θέλετε τα ρούχα σας να παραμείνουν σιδερωμένα και ατσαλάκωτα για περισσότερη ώρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι σιδερώματος με άμυλο στα “επίμαχα” σημεία, όπως τα γόνατα και οι αγκώνες.

Πηγή: glow.gr

Tags: ,

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.